Quantcast
Channel: Tandläkartidningen » Arkivet
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Parodontit mer än dubbelt så vanligt vid hjärtinfarkt

$
0
0

Personer som har drabbats av en akut hjärtinfarkt har mer än dubbelt så hög sannolikhet att också lida av parodontit, visar grekisk studie.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 6 2014 som kommer ut den 2 maj.

No related posts.


Fortsatt blödning efter ingreppet

$
0
0

Efter extraktionerna förslöts såren och blödningen avstannade, men senare uppstod en blödning. En anledning till detta var att tandläkaren inte kände till rekommendationerna för behandling av patienter som står på antikoagulantia.

När blödningen inte upphörde kontaktade patienten sin läkare på vårdcentralen. Det hade då gått sex dagar sedan ingreppet.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 6, som kommer ut den 2 maj.

No related posts.

Handstycket brände läppen

$
0
0

Operationsområdet var relativt svårt att komma åt på grund av att kinden och läpparna var svåra att hålla undan. Det var också svårt att hålla fingret mellan handstycket och munvinkeln, och av den anledningen kom handstycket att ligga mot läppen.

Efter en stunds borrande kände tandläkaren att handstycket blev varmt och såg att det hade uppstått en vit fläck med en diameter på cirka en centimeter på läppen.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 6 som kommer ut den 2 maj.

No related posts.

Skatteverket kräver tandläkare på miljonbelopp

$
0
0

Fler lär bli skyldiga pengar. Beslut har ännu inte fattats i nästan hälften av de 63 tandläkardeklarationerna som Skatteverket bestämde sig för att kontrollera 2013.

Förra året beslutade Skatteverket att göra en begränsad kartläggning av tandläkarnas deklarationer.

– Vi valde att göra kontroller i några län för att ta branschen på pulsen, säger Eva Björklund, Skatteverkets nationella samordnare av oredovisade inkomster.

Fastnade i kontrollen

Skatteverket fick en lista från Försäkringskassan med uppgifter om ersättningarna som Försäkringskassan hade betalat ut till tandläkare. Summan på patientutgifterna jämfördes med redovisade inkomster i deklarationerna. När siffrorna inte stämde, fastnade deklarationerna i kontrollen och Skatteverket startade en utredning.

I en del fall fanns uppgiften om patientavgifterna med i deklarationen, fast på fel plats. I andra fall var skillnaden mycket liten. I sådana fall valde Skatteverket att inte gå vidare med ärendena.

– När det rör sig om större belopp där vi inte kan få ihop siffrorna kontaktar vi tandläkarna. Ofta behöver vi ta in bokföringen för att göra en revision, berättar Eva Björklund.

Hittills har tolv tandläkare fått omprövningsbeslut där de krävs på mer skatt för taxeringsåren 2012 och 2011. Det handlar till exempel om oredovisade intäkter, oredovisade löner samt arbetsgivaravgifter. Ofta krävs tandläkarna även på skattetillägg, en sorts ”straffavgift” som antingen är 20 procent eller 40 procent beroende på vad som är fel med deklarationen.

Handlar detta om skattefusk?

– Det handlar inte bara om skattefusk. Det finns nog ett antal tandläkare som inte vill betala skatt, men i en del fall beror felen på okunskap, säger Eva Björklund.

Kommer man på att något är fel i deklarationen eller att man har missat att ta upp en inkomst finns det möjlighet att göra en självrättelse.

– Men det förutsätter att man kommer in med rättelsen innan Skatteverket startar en kontroll i det enskilda fallet. Fördelen med att göra en självrättelse är att man slipper risken att betala skattetillägg och att bli anmäld för brott.

Omfattande kartläggning

Utifrån den begränsade kartläggningen som påbörjades 2013, har Skatteverket beslutat att göra en mer omfattande kartläggning av tandläkare i år. Skatteverket uppskattar att runt 300 deklarationer fastnar i första kontrollen, men antalet omprövningsbeslut blir lägre.

Kontrollen går till på ungefär samma sätt som förra året och kommer att pågå hela 2014 och eventuellt in på 2015.

Läs mer i artikeln Skatteverket: Så undviker du fällorna.

No related posts.

Snabb spridning av CBCT-tekniken

$
0
0
Sedan cone-beam computed tomography (CBCT) introducerades har en snabb spridning av tekniken skett. Under senare år har ökningen framför allt skett utanför specialistklinikerna. CBCT kan ge mer och bättre diagnostisk information än konventionell röntgenteknik, men till priset av högre stråldos. En undersökning vid två specialistkliniker i odontologisk radiologi visar dock att CBCT ofta kan genomföras på ett sätt som minimerar stråldoserna. No related posts.

Ny generation av blodförtunnande läkemedel – så påverkar de tandvården

$
0
0
En ny generation av perorala antikoagulantia har lanserats. Dessa koagulations hämmare är godkända i Sverige som skydd emot stroke vid förmaks flimmer. Det finns i dag inga kliniska studier på hur denna nya generation läkemedel påverkar blödning vid odontologiska ingrepp. I väntan på sådana studier vill vi rekommendera ett försiktigt tillvägagångssätt vid omhändertagandet av dessa patienter. No related posts.

Tandhälsan bättre – men skillnaderna ökar

$
0
0

Nio av tio av dem som besvarat Folkhälsomyndighetens enkät uppger sig ha en bra tandhälsa och den sedan länge positiva trenden står sig. Dock är förbättringen relativt blygsam. Tydligast är den för den yngsta åldersgruppen, 16 till 29 år, där andelen med dålig tandhälsa minskat från 10 till 7 procent från 2004 till 2013.

“Kan inte vara nöjda”

Men samtidigt växer klyftan mellan olika socioekonomiska grupper. För dem med sämst tandhälsa – arbetslösa, de som har sjukpenning och utlandsfödda – är hälsotillståndet oförändrat eller försämrat jämfört med 2004, som var det första året enkäten genomfördes.

– Situationen är bättre än i de flesta andra länder, men vi kan inte vara nöjda med att 750 000 vuxna säger sig ha en dålig tandhälsa, säger Björn Klinge, som är professor i parodontologi vid Malmö högskola och Karolinska institutet.

Avstår trots behov

Folkhälsoenkäten visar tydligt att tandläkarbesök kan utgöra en tung utgift för människor som behöver vård. Av dem som inte besökt tandläkare trots att de haft behov av det säger sig 60 procent ha avstått av ekonomiska skäl. Motsvarande andel för dem som inte besökt sjukvården trots behov är blygsamma 3 procent, visar en enkätundersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det finns även regionala skillnader i tandhälsa och vårdbeteende. Storstadsbor (boende i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionerna) avstår oftare tandvård, trots att de har den bästa tillgången till vård. En bidragande orsak till det kan antas vara att här bor många utlandsfödda, en befolkningsgrupp som söker tandvård mindre ofta än andra. Totalt säger sig 15 procent av dem som besvarat Folkhälsoenkäten avstå tandvård trots ett behov. Det motsvarar så många som drygt 1,1 miljoner individer.

Liknande artiklar:

  1. Ekonomisk kris påverkar tandhälsan – positivt
  2. Dåliga tänder hos många OS-deltagare
  3. Svenskars tandhälsa bäst i EU

Friskare tänder hos unga i Stockholm

$
0
0

Av rapporten framgår det att tandhälsan bland barn och ungdomar förbättras för tionde året i rad.

Skillnaderna mellan flickors och pojkars tandhälsa är generellt liten, men det finns fortfarande skillnader i tandhälsa mellan olika vårdområden. I socioekonomiskt utsatta områden har visserligen tandhälsan förbättrats, men mycket arbete återstår för att få ner kariestalen.

“Satsar extra resurser”

– I mer utsatta vårdområden satsar vi extra resurser för att skapa en tidigare kontakt med föräldrarna för att kunna sätta in olika stödåtgärder, förklarar Catrin Mattsson, centerpartistisk ordförande i tandvårdsberedningen.

En annan åtgärd är forskningsprogrammet Stop Caries, vars syfte är att lyfta tandhälsan i de socioekonomiskt utsatta områdena. Programmet är ett samarbete mellan folktandvården, Distriktstandvården, Karolinska Institutet och universitetet i Köpenhamn.

Liknande artiklar:

  1. Stora skillnader i tandhälsa i Stockholm
  2. Erosionsskador vanliga hos ungdomar i Stockholm

Sådan är vår vanligaste sajtbesökare

$
0
0

I varje fall enligt resultatet av den webbundersökning vi precis har genomfört. Av dem som svarat på den superkorta enkäten är 60 procent tandläkare och 16 procent studenter. Även tandhygienister, tandsköterskor, lärare/forskare och tandtekniker finns representerade bland de svarande.

– Det känns kul att tidningens primära målgrupp, tandläkarna, i allt högre utsträckning hittar till oss på webben. Samtidigt är det glädjande att vi är relevanta även för andra grupper inom tandvården, säger Tandläkartidningens chefredaktör Örjan Björklund.

21–35-åringar utgör en dryg tredjedel av besökarna men 30 procent av de som svarade är 50–65 år gamla.

Trafiken ökar

Antalet besök på tandlakartidningen.se har ökat det senaste året. Under januari till och med april i år gjordes 30 procent fler besök på sajten än under samma period 2013.

Liksom papperstidningen kommer tandlakartidningen.se att göras om. Planen är enligt Örjan Björklund att besökarna ska möta en ny sajt efter sommaren.

Liknande artiklar:

  1. Rekordtrafik på Tandläkartidningens webb
  2. Läs Tandläkartidningen digitalt
  3. Flest läste om Sverker Toreskog

Många asylsökande missar hälsoundersökning

$
0
0

Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.

Syftet med hälsoundersökningen är att undersöka om den sökande behöver vård och att upptäcka smittsamma sjukdomar. Vid undersökningen ska personen även få information om hur sjukvård och tandvård fungerar i Sverige. När det gäller barn som undersöks ska informationen även innehålla en beskrivning av tillgången på förebyggande vård.

Dåliga på information

Att inte alla undersöks kan ha flera orsaker.

– Det kan ha med kallelser att göra, på vilket sätt man kallar. Om man – som har varit fallet tidigare – skickar ut kallelser på svenska. Om man inte upprepar kallelsen om individerna inte kommer, säger Robert Jonzon på Folkhälsomyndigheten till radion.

Han påpekar vidare att Migrationsverket och landstingen är dåliga på att informera om syftet med hälsoundersökningen, vilket kan bidra till att många inte vågar gå dit.

Liknande artiklar:

  1. Tandläkarförbundet kräver vård för asylsökande
  2. Kritik mot förslag om vård till papperslösa

Ny ordförande i Praktikertjänst

$
0
0

Urban Englund är tandläkare på Tandläkarhuset i Hudiksvall. Han blev ledamot i Praktikertjänsts styrelse 2012.

Han har tidigare varit vice ordförande i Praktikertjänsts tandläkarförening samt ordförande i Privattandläkarna i Gävleborg.

Urban Englund har varit verksamhetsansvarig i Praktikertjänst sedan 2005. Dessförinnan var han klinikchef på en folktandvårdensklinik i Hudiksvall.

Urban Englund efterträder Anders Jonsson som ordförande.

Liknande artiklar:

  1. EQT vill köpa Praktikertjänst
  2. Praktikertjänst säger nej till EQT
  3. Praktikertjänsts nya vd dröjer

Fängslad tandläkares klinik ett fall för HSAN

$
0
0

Den anmälde tandläkaren avtjänade fängelsestraffet för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Bland annat handlade det om att han inte har redovisat kontanta patientbetalningar.

När IVO genomförde en inspektion fann man ofräscha och slitna lokaler, en smutsig steril och läkemedel vars datum gått ut. Tio journaler granskades, och i alla fanns stora informationsluckor.

IVO har nu lämnat ärendet vidare till HSAN.

 

Liknande artiklar:

  1. Tandläkare dömd för grovt bokföringsbrott
  2. Fuskade med betygen – får fortsätta utbildningen
  3. Tandläkare stäms för sexuella trakasserier

Anders Borg lockade många tandläkare

$
0
0

Det framgick när han talade inför drygt 150 personer på Privattandläkardagen i Stockholm i dag.

I övrigt berörde han inte tandvården i sitt tal.

– Sverige har klarat den ekonomiska krisen väldigt väl. Det tycker jag för att jag är finansminister, sade han och lockade till skratt.

Under de kommande två, tre åren bör landet spara inför nästa kris, anser Anders Borg.

– Vi har kunnat stimulera ekonomin under krisåren, men nu är det dags att stärka skyddsvallarna inför nästa lågkonjunktur.

God stämning i branschen

Moderator Lennart Ekdahl frågade deltagarna hur stämningen inom tandvårdsbranschen är. En handuppräckning visade att deltagarna tycker att den är god. Flest deltagare ger den fyra av fem möjliga, och en del säger fem av fem.

Tandvårdsfrågor togs upp i ett samtal med representanter från Privattandläkarna, Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) och Skatteverket.

Lars Olsson, näringspolitisk chef på Privattandläkarna tycker att högkostnadsskyddet fungerar ganska bra, även om vissa förbättringar kan göras.

– Det viktigaste är att nå dem med störst behov, sade han.

– Det finns grupper i samhället som 3 000 kronor är väldigt mycket för, sade Gun-Britt Lundin, avdelningschef för tandvårdsstöd på TLV.

Samtalet handlade också om Skatteverkets pågående granskning av tandläkare.

– De flesta tandläkare tycker nog att det är positivt. Man kan inte konkurrera med någon som betalar en helt annan skatt än vad man själv gör, sade Lars Olsson.

Årsmöte i morgon

Privattandläkardagens föreläsningsdel avslutades med många skratt när engelsmannen och antropologen Colin Moon berättade hur svenskarna är jämfört med folk från andra länder.

I morgon den 16 maj har Privattandläkarna årsmöte.

No related posts.

Svensk tandvård – historiska utvecklingslinjer och framtida möjligheter

Nytt instrument för att mäta förmåga till munvård


Periimplantit – behandlingseffekter och mekanismer

$
0
0
Vilken effekt har tilläggsbehandling med emaljmatrixprotein vid periimplantitkirurgi? Hur påverkas mikrofloran och inflammationssvaret under och efter behandling? Skiljer sig mekanismerna bakom inflammation och vävnadsdestruerande resorption åt vid tänder med parodontit och implantat där periimplantit föreligger? Det är frågor som detta forskningsprojekt söker svaren på. Liknande artiklar:
  1. Odontologins nya forskare presenterar sina projekt
  2. Svensk tandvård – historiska utvecklingslinjer och framtida möjligheter
  3. Nytt instrument för att mäta förmåga till munvård

Osteogenesis imperfecta – en sjukdom med orala komplikationer

$
0
0
Varje år föds i Sverige cirka fem barn med en medelsvår eller svår form av osteogenesis imperfecta (OI). Cirka 25–50 procent av dessa barn har även dentinogenesis imperfecta (DI), en utvecklingsstörning som drabbar dentinet. I detta forskningsprojekt planerar vi att bland annat utreda prevalensen av DI typ II och att undersöka eventuell förekomst av odiagnostiserad OI hos dessa patienter. Liknande artiklar:
  1. Odontologins nya forskare presenterar sina projekt
  2. Svensk tandvård – historiska utvecklingslinjer och framtida möjligheter
  3. Nytt instrument för att mäta förmåga till munvård

Preparationsteknikens betydelse för kompositfyllningars livslängd

$
0
0
Syftet med skålformad preparationsteknik är att bevara tandsubstans, men tekniken kan leda till det motsatta eftersom fyllningar måste bytas oftare. Resultaten från en nyligen publicerad avhandling tyder på att det kan vara fördelaktigt med mekanisk retention i små klass II-preparationer. Liknande artiklar:
  1. Odontologins nya forskare presenterar sina projekt
  2. Svensk tandvård – historiska utvecklingslinjer och framtida möjligheter
  3. Nytt instrument för att mäta förmåga till munvård

Stop Caries Stockholm – ett forskningsprojekt för barns tandhälsa

VFU utreds för Stockholms studenter

$
0
0

Frågan utreds nu av Bertil Koch, före detta tandvårdsdirektör tillsammans med Marianne Appelquist, tidigare Socialstyrelsen på uppdrag av Stockholms läns landsting. Utredningen blir klar under senhösten 2014.

Utredningen gäller VFU för både tandläkare och tandhygienister. VFU finns sedan tidigare på de andra utbildningsorterna.

Olika enkätundersökningar gjorda av Tandläkarförbundets studerandeförening och Sveriges Tandläkarförbund visar att Stockholms tandläkarstuderande inte är helt nöjda med de praktiska delarna av utbildningen.

No related posts.

Viewing all 307 articles
Browse latest View live